Peter Zwart, optometrist in hart en nieren

Een interview met Peter 

Een belangrijk onderdeel van goede oogzorg is optometrie, het vakgebied van onze optometrist Peter Zwart. Maar wat is dat eigenlijk optometrie? En hoe is Peter zelf in de optometrie terecht gekomen? We gaan met hem in gesprek…

Dat Peter erg leergierig is, blijkt wel uit alle diploma’s die hij heeft behaald. Hij is namelijk gediplomeerd opticien, contactlensspecialist èn optometrist. Als het op ogen aankomt, is hij echt van alle markten thuis.

“Toen ik aan de slag ging als contactlensspecialist, wist ik meteen al dat ik meer wilde weten”, vertelt Peter. “Ik zag het liefst ‘probleemgevallen’. Daar kon ik mijn tanden echt in zetten. Ik wilde absoluut weten wat de oorzaak van het probleem was en er uiteraard een oplossing voor vinden. Hoe groter het probleem, hoe interessanter ik het vond.”

“Die interesse voor pathologie (specialisme dat zich bezig houdt met het ontstaan en verloop van ziekten, red.) heb ik altijd al gehad. Het was voor mij dan ook een logische stap om door te gaan leren voor optometrist.”

Waar je voor allerlei lichamelijke problemen naar de huisarts gaat, kun je voor oogproblemen terecht bij een optometrist. Hij weet ontzettend veel van oogafwijkingen, bijwerkingen van geneesmiddelen op de ogen, oogziekten en ziekten die op het oog invloed kunnen hebben. Hij kan verschillende onderzoeken uitvoeren en mag daarbij de ogen druppelen. Indien nodig kan hij doorverwijzen naar een oogarts. Wanneer u naar een oogarts gaat, wordt u ook altijd eerst gezien door een optometrist.

Ziekenhuis versus opticien
“Om veel ervaring op te doen, ben ik zowel bij oogziekenhuis Zonnestraal gaan werken als bij diverse opticiens,” vertelt Peter. “Die ervaring is ontzettend belangrijk als je dit vak zelfstandig wilt kunnen uitoefenen. Vooral bij de kliniek heb ik heel veel verschillende aandoeningen en ziektes voorbij zien komen. Door de nauwe samenwerking met de oogartsen leer je nog beter te bepalen of iets pluis of niet pluis is. En of er vervolg onderzoeken nodig zijn bijvoorbeeld.”

“ Beide plekken zijn ontzettend leuk om te werken. Bij het oogziekenhuis zie je wat meer ziektebeelden. In de winkel kan ik wat meer tijd nemen voor een cliënt.” En ook dat vindt Peter erg belangrijk, vertelt hij. “ Ik vind het mooi als ik iemand in begrijpelijke taal kan uitleggen wat er aan de hand is en hoe we gaan proberen het probleem te verhelpen. De ene keer kan ik zelf het probleem oplossen, de andere keer verwijs ik naar huisarts en/of oogarts.”

Terugkijkend ben ik heel blij dat ik destijds besloot om door te leren. Ik haal er ontzettend veel voldoening uit om een cliënt goed te kunnen helpen. Het werken met een betrokken team zoals bij ’t Brillehuus, maakt mijn werk alleen nog maar leuker en interessanter!

 

 

Peter_Zwart_over_Optometri_bij_'t-Brillehuus

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.