Floaters

Herkent u dit?

Ineens ziet u lichtflitsen of zwarte vlekjes in uw beeld…

 

Een van de meest voorkomende oogaandoeningen zijn floaters, oftewel glasvochttroebelingen, dit zijn kleine puntjes of vlekjes in uw gezichtsveld.

Het oog heeft de vorm van een bol en is opgevuld met een heldere gelei, dit noemen we glasvocht.  Wanneer er in het glasvocht klontjes ontstaan, spreken we van floaters. Als er licht valt op deze klontjes, worden er schaduwen gevormd op het netvlies. Het lijkt net alsof deze stukjes door het gezichtsveld zweven.

De klachten die op kunnen treden bij floaters zijn;

 • Het zien van vlekjes, spinnetjes, puntjes, vliegjes
 • Het zien van lichtflitsen, zoals een knipperende tl-balk
 • Afname van het gezichtsvermogen


Meestal is het hebben van floaters een onschuldige aandoening, die wel heel vervelend kan zijn. Er is geen behandeling nodig. Na verloop van tijd raakt u meer gewend aan de vlekjes en zullen ze minder hinderlijk zijn.

Een plotselinge toename van de klachten kan echter wijzen op netvliesloslating. Het is dan heel belangrijk dat uw netvlies onderzocht wordt, daarvoor kunt u terecht bij onze optometrist.

Een onderzoek bij onze optometrist duurt ongeveer een half uur en kost 40,- inclusief een tweede controle.

Meer info: klik hier

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over onze oogzorg of contactlenzen? U kunt hier uw gegevens achterlaten, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

  Uw voornaam

  Uw achternaam

  Uw e-mail (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Ik wil graag meer informatie over:

  Opmerkingen