In gesprek met Karin over multifocale contactlenzen

Een interview met Karin

“Wat een verademing! Tot in de kleinste details zie ik scherp!”
                           In gesprek met Karin Medze


Multifocale contactlenzen – Karin Medze is 55 jaar en schoonheidsspecialist. In haar vrije tijd houdt ze van wandelen of lekker een terrasje pakken. Maar haar grootste hobby is toch wel haar werk. Karin is al 34 jaar de trotse eigenaar van haar eigen schoonheidssalon in ’s Heerenbergh.

Als schoonheidsspecialist is oog voor detail onmisbaar. Maar wat nou als de kleine lettertjes steeds moeilijker leesbaar worden? Dan zijn er verschillende oplossingen. Een leesbril of een multifocale bril. Of multifocale contactlenzen. Karin koos voor de laatste optie en vertelt ons waarom ze er zo blij mee is…

“Toen ik 6 jaar was kreeg ik mijn eerste brilletje”, begint Karin, “ Op mijn zestiende ruilde ik mijn bril maar wat graag in voor lenzen. Contactlenzen waren toen echt in opkomst en ik wilde ze wel proberen. Nu, veertig jaar later, ben ik nog steeds enthousiast over contactlenzen.

“ Toch heb ik wel even getwijfeld of laseren niet een optie was voor mij. Ik ben toen naar oogziekenhuis Zonnestraal gegaan voor advies. Omdat ik vrij hoge sterktes heb is de kans groot dat ik op den duur staar krijg. Daarom werd het laseren van mijn ogen mij afgeraden.”

Een paar jaar geleden kreeg ik steeds meer moeite met het lezen van kleine lettertjes. Ook tijdens mijn werk merkte ik dat het zien van details lastiger werd. Ik ben toen naar André (contactlensspecialist en opticien ’t Brillehuus, red.) gegaan om te kijken wat mijn mogelijkheden waren.

“Ik heb Karin uitgelegd dat ze eigenlijk drie opties had. Ze kon kiezen voor een aparte leesbril bij haar lenzen, voor multifocale lenzen of overstappen naar een multifocale bril.”

“Aan een bril wilde ik absoluut niet. Ik was immers al bijna 40 jaar ontzettend blij met mijn lenzen dus terug naar een bril was voor mij geen optie. En een aparte leesbril naast mijn lenzen leek me vooral heel veel gedoe. Dus de keus was snel gemaakt, ik zou overstappen naar multifocale contactlenzen.

“Karin is begonnen met monovision. Letterlijk betekent monovision kijken met één oog. We corrigeren dan het ene oog zo dat je er optimaal mee veraf kijkt en het andere oog juist voor dichtbij. Je hersenen passen zich hier automatisch op aan. Doordat Karin voor haar werk veel op korte afstand kijkt, was dit niet de perfecte oplossing voor haar. We zijn toen overgegaan op multifocale lenzen, waarbij je voor elk oog zowel voor veraf als voor dichtbij corrigeert.”

“Wat een verademing was dat. Ik heb verschillende type multifocale lenzen mogen proberen en uiteindelijk lenzen gevonden die perfect bij mij en mijn situatie passen. Ik kan het echt iedereen aanraden. De krant, autorijden of een etiket op een product uit mijn salon, ik zie alles weer scherp!”

Karin_Medze_'t-Brillehuus

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.