In gesprek met Annika over nachtlenzen

Een interview met Annika

“ik geloofde niet dat het zou werken, maar ik wil nooit meer anders”
                       In gesprek met Annika Erpeka


Dit is Annika Erpeka, een 27 jarige Lobithse die gek is van motorsport. Niet vreemd dat ze van haar hobby ook haar werk heeft gemaakt, in het dagelijks leven werkt ze namelijk in een motorzaak. Daar sleutelt ze aan de motoren, doet bureauwerk en is ook vaak onderweg naar klanten. Haar vrije tijd gaat volledig op aan de motorcross. Elk weekend kruipt Annika namelijk zelf op de crossmotor. Sinds kort draagt Annika nachtlenzen en we gaan met haar in gesprek over haar ervaringen.

Toen Annika 14 jaar was, begon haar zicht wat achteruit te gaan. Tijd voor een bril dus… Helaas was de bril geen succes. Vooral met het sporten was het een drama. “In die tijd deed ik nog aan volleybal en het gebeurde regelmatig dat mijn bril door een bal of een teamgenoot van het gezicht werd geslagen. Na ongeveer een jaar ben ik overgestapt op contactlenzen. Dat was een hele verbetering.”

“Annika is begonnen met zachte maandlenzen. Bij dit type lenzen draag je elke maand een nieuwe set lenzen,” vertelt Angelique, contactlensspecialist en opticien bij ’t Brillehuus. “Het grote voordeel van maandlenzen is dan ook het hoge draagcomfort.”

Toch kreeg Annika de laatste jaren steeds meer problemen met haar lenzen. Doordat ze fanatiek motorcrosser is, is een stoffige omgeving haar niet vreemd. Maar stof en lenzen gaan niet goed samen. Dat terwijl goed, scherp zicht tijdens het sporten zo belangrijk is.

“Eerst hebben we geprobeerd of een ander type maandlenzen een oplossing kon bieden. Overstappen op lenzen van bijvoorbeeld ander materiaal is in veel gevallen een goede oplossing, maar voor Annika was meer nodig,” aldus Angelique.

‘Eigenlijk zou het ‘t mooist zijn als ik geen lenzen meer nodig had,’ dacht Annika wel eens. Dat dat ook echt een mogelijkheid was, had ze nooit verwacht.

Angelique stelde voor om met nachtlenzen te beginnen. “Deze lenzen zijn zo ontworpen dat ze een lichte druk op het hoornvlies geven. Hierdoor verandert de vorm van het hoornvlies en daarmee verandert ook de sterkte. Zo corrigeert de lens tijdens de nacht de oogfout zodat er geen correctie nodig is. Met andere woorden, zodat je overdag geen bril of lenzen nodig hebt.”, legt Angelique uit.

“Voor mij is dit de ideale oplossing!”, vertelt Annika enthousiast. “ Ik heb nergens meer last van. Geen slecht zicht door stof op m’n lenzen en ook geen last van droge ogen. In de zomer kan ik zo een duik in het water nemen. Als ik vroeger wilde zwemmen, moest ik er altijd bij stil staan dat ik eerst mijn lenzen uit moest doen, omdat ik anders mijn lenzen kwijt kon raken. Nu heb ik dat probleem niet meer.”

“Mensen om mij heen denken wel eens dat ik een grapje maak, maar het is echt waar. Deze manier van lenzen dragen is echt een perfect voor mij.”

“Als je aan nachtlenzen begint moet je in het begin een aantal keren op controle komen. Meteen na de eerste nacht kom je s’ ochtends op controle. Je komt dan met je lenzen in zodat we meteen de passing van de lens kunnen controleren,” vertelt Angelique. “Daarna doe je je lenzen uit zodat we de eerste resultaten kunnen meten. We kijken naar de verbetering van je zicht en we maken een topografisch beeld van je hoornvlies. Na een week herhalen we deze controle en na drie weken nog eens. Daarna gaan we over naar een standaard halfjaarlijkse controle.”

“Dat je in het begin extra vaak op controle komt, vond ik erg fijn. Je weet meteen wat de resultaten zijn en er kan ook bijgestuurd worden als dat nodig is. De eerste dagen kreeg ik van Angelique daglenzen mee om de reststerkte op te vangen die nog niet hersteld was door de nachtlenzen. Na 5 nachten kon ik overdag al scherp zien zonder mijn lenzen. Wat een verademing is dit zeg, ik kan het echt iedereen aanraden!”

Wil je weten of jouw ogen ook geschikt zijn voor nachtlenzen? Neem gerust contact met ons op, of kom langs in de winkel!

Annika_Erpeka_'t-Brillehuus
Annika Erpeka in actie op haar crossmotor

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.