In gesprek met Marga Mulder

Een interview met Marga

“Was ik niet naar Louis gegaan, dan had ik er nu heel anders bij gezeten”

Dat goede oogzorg en accuraat handelen het verschil kan betekenen tussen zien en niets zien, dat weet Marga Mulder maar al te goed. Een paar jaar geleden bleek ze een gat in haar netvlies te hebben. Wordt daar niet direct op gehandeld dan heeft dat vergaande gevolgen voor je zicht. 

Samen met Marga gaan we terug in de tijd…

“Ik merkte voor het eerst dat ik niet goed zag met mijn rechteroog toen ik samen met mijn man op vakantie in St. Tropez was” vertelt Marga. “Als ik mijn make up ging verwijderen, zag ik een soort grijze stip midden in het beeld van mijn rechteroog. Maar als ik beide ogen open had, merkte ik er eigenlijk niets van.” Eenmaal terug van vakantie merkte Marga steeds vaker dat haar beeld met rechts niet goed was. Na een paar maanden besloot ze het  toch maar even te laten controleren. 

“Ik weet het nog goed”, zegt Marga, “Op dinsdag zei ik tegen mijn man ‘ik ga even naar Louis’ voor een oogmeting. Ik wilde ook een nieuwe bril en daar wilde ik op vrijdag samen even voor terug gaan. Maar dat liep allemaal even anders… 

Pluis of niet pluis?

“Mevrouw Mulder gaf meteen aan dat ze met haar rechteroog niet goed zag. Toen ik haar gezichtsscherpte ging meten en ontdekte dat ze met haar rechteroog nog maar 40% zag, gingen bij mij meteen een paar alarmbellen rinkelen”, vertelt Louis (Gerritsen, eigenaar ‘t Brillehuus, red.). “Logisch vervolg is dat we dan een OCT scan maken van de ogen. Zo krijgen we een goed beeld van het netvlies. Ik zag eigenlijk direct al dat er iets niet pluis was. En dan zit er maar één ding op, direct en met spoed doorverwijzen naar de huisarts.”

“Dat deed Louis heel correct. Hij zei niet wat hij vermoedde , want dat kan en mag hij natuurlijk niet. Hij stelde me gerust, maar hij liet me wel heel duidelijk weten dat ik echt direct naar de huisarts moest gaan. Mijn huisarts stuurde me meteen door naar oogziekenhuis Zonnestraal in Doetinchem. Daar werd geconstateerd dat er een gaatje zat in mijn macula (gele vlek, het middelste deel van het netvlies, red.). 

“Vanuit Doetinchem kwam ik bij Zonnestraal in Hilversum terecht. Daar werd geconstateerd dat ik ondertussen nog maar 20% gezichtsscherpte had. Ik moest geopereerd worden en dat zou bij het AMC in Amsterdam gebeuren.”

De behandeling

“Door een netvliesoperatie is het heel waarschijnlijk dat er versneld staar optreed. Daarom wordt soms besloten om tijdens de netvliesoperatie meteen ook de lens te vervangen door een kunstlens. Door het plaatsen van een kunstlens ben je de staar eigenlijk een stap voor en is een staaroperatie in een later stadium niet meer nodig,” legt Louis uit. “Bij mevrouw Mulder werd dit ook zo gedaan.”

“Alles ging zo snel, ik zat echt in een rollercoaster. Veel tijd om echt na te denken of te beseffen wat er aan de hand was, was er niet. Maar toen het moment van de operatie dichterbij kwam, vond ik het toch wel heel spannend. Er zou glasvocht uit mijn oog worden gehaald en vervolgens zou er een gasbel in het oog worden achtergelaten die het gat in het netvlies als het ware zou dichtdrukken.”

Operatie geslaagd, bukken maar! 

“Misschien kwam het doordat alles zo snel ging. Op de operatie was ik wel goed voorbereid, maar wat ik niet wist, was dat ik na de operatie een hele week voorovergebogen moest zitten. Zelfs slapen mocht niet liggend. Dat was wel even onhandig. In die eerste week zag ik helemaal niets met het rechteroog. Dat kwam door de gasbel. Maar langzaam werd de bel kleiner en kreeg ik stukje bij beetje mijn zicht terug. En toen ineens was daar mijn zicht weer helemaal terug. Dat blijft een enorm bijzonder moment. Bij nacontrole bleek dat ik maar liefst 80% van mijn zicht terug had gekregen!”

“Ik moet er niet aan denken dat ik destijds niet naar Louis was gegaan. Doordat mijn linkeroog het kijken voornamelijk overnam, had ik namelijk niet heel veel klachten. Had ik te lang gewacht of had Louis niet verder gekeken dan had ik er nu heel anders bij gezeten. De kans is groot dat ik dan niets meer zou kunnen zien met het rechteroog. Zo zie je maar dat goede oogzorg echt ontzettend belangrijk is. Ik raad het echt iedereen aan om bij wat je ook ziet  in je beeld  het altijd even te laten controleren.”

Marga_Mulder_ingesprek_met_Louis 't-Brillehuus

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.